(MKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaplankıran, E ve C vitamini açısından zengin bir tropikal meyve olan avokadonun yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla hazırladıkları proje kapsamında Hatay'ın Dörtyol ilçesinde kırk dekarlık alanda avokado yetiştiriciliği yaptıklarını belirtti:
''Avrupa ülkelerindeki tüketicilerce epeyce tercih edilen beş çeşit üzerinde çalışma yaptık. Vitamin ve protein zenginliği nedeniyle 'afrodizyak meyve' olarak nitelendirilen avokadonun bölgeye uygun olduğunu gördük. Limon yetiştiriciliği yapılan hemen her yerde bu meyvenin de yetiştirilebileceğini tespit ettik.
Üreticilerin ihracattan daha fazla hisse alabilmesi ve emeğinin karşılığını görebilmesi açısından bu meyvenin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Tanesi yaklaşık 4 liradam alıcı bulan avokado sayesinde yetiştiricilerimiz daha fazla para kazanabilir.''
İsrail'de yılda ortalama 60 bin ton, İspanya'da da 70 bin ton civarında avokado yetiştirildiğini ve ihraç edildiğini vurgulayan Kaplankıran, Avrupa pazarından Hataylı üreticilerin de yararlanması gerektiğini kaydetti.
Türkiye'nin avokado üretimiyle ilgili net verilerin bulunmadığını ama yıllık 50 bin ton hedefine ulaşılabileceğini ifade eden Kaplankıran, bu konuda çiftçilerin bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
E ve C vitamini açısından zengin olan avokadonun içerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önlüyor. Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaç olan avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok ediyor. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynuyor.
Türkiye'de avokado meyvesi tüketiminin son derece az olduğunun altını çizen Kaplankıran, ''Vatandaşımızın damak tadına uygun değil. İnsanlar, bu meyveyi şekerli olmadığı için 'tatsız' olarak nitelendiriyor ve fazla tüketmiyor. Aslında, meyve olarak değerlendirildiği gibi salatalara da doğranarak tüketimi mümkün'' diye konuştu.
Comments :
Yorum Gönder